تحریک مغناطیسی مغز rTMS
در تحریک مغناطیسی مکرر مغز در مرکز rtms، از پالسهای مغناطیسی بدون درد برای کاهش علائم افراد مبتلا به افسردگی و بیماریهای دیگر استفاده میشود. بیماران برای استفاده از این روش درمانی نیازی نیست در مرکز آر تی ام اس بستری یا بیهوش شوند. در ادامه، شما را با هر آنچه که باید درباره rtms بدانید مانند مزایا، معایب، عوارض، تعداد جلسات و هزینه آن آشنا خواهیم کرد تا بتوانید بهترین تصمیم را برای بهبود علائم بیماری خود بگیرید.
تفاوت rTMS و TMS چیست؟
در TMS از یک یا دو پالس مغناطیسی برای بررسی عملکرد مغز و در rtms (TMS مکرر) از پالسهای مغناطیسی مکرر برای ایجاد تغییری بلندمدت در فعالیت مغز استفاده میشود. TMS و rtms اغلب بهجای یکدیگر استفاده میشوند؛ بنابراین، اگر درمان با TMS در مرکز rtms ارائه میشود، به احتمال زیاد، منظور rtms است.
دکتر مریم سلیمانی بهترین متخصص مغز و اعصاب شمال تهران آماده ارائه بهترین روش درمان به شما عزیزان است.
موارد کاربرد rTMS
از rtms برای درمان بیماریهای بسیاری استفاده میشود که عبارتاند از:
درمان افسردگی با rTMS
یکی از مهمترین کاربردهای تحریک مغناطیسی مغز یا rtms، درمان اختلال افسردگی اساسی که با نام افسردگی نیز شناخته میشود، به شمار میرود. اگر روشهای درمانی دیگر مانند داروها و رواندرمانی نتوانند به بهبود علائم بیماران مبتلا به افسردگی کمک کنند، گفته میشود فرد دچار افسردگی مقاوم به درمان شده است. در چنین شرایطی، پزشک ممکن است درمان افسردگی با rtms را به بیماران پیشنهاد دهد.
تحقیقی در سال 2015 نشان داد که اختلال افسردگی اساسی و کاهش فعالیت قشر پیشپیشانی مغز با یکدیگر مرتبط هستند. طبق این تحقیقات، علائم افسردگی مانند انرژی کم و تغییرات اشتهایی ناشی از کاهش فعالیت قشر پیشپیشانی مغز هستند؛ بنابراین، تحریک مغناطیسی مغز میتواند با تحریک سلولهای این بخش از مغز و افزایش فعالیت آنها به کاهش علائم افسردگی کمک کند.
درمان اختلال اضطراب با rTMS
ازآنجاییکه rtms میتواند به درمان بیماریهای روانی مختلفی مانند افسردگی و اختلال وسواس کمک کند، ممکن است بتواند اضطراب و علائم اختلال اضطراب فراگیر را نیز کاهش دهد؛ زیرا، اضطراب اغلب یکی از علائم این بیماریها محسوب میشود. اضطراب اغلب ناشی از افزایش فعالیت سلولهای قشر پیشپیشانی مغز است. تحقیقی در سال 2019 نشان داد که rtms میتواند به کاهش فعالیت سلولهای این بخش کمک کند. بنابراین درمان اضطراب با rTMS میتواند انتخاب هوشمندانه ای برای افراد باشد.
درمان اختلال استرس با rTMS
تحقیقی در سال 2019 نشان داد که rtms میتواند به کاهش علائم استرس پس از سانحه کمک کند. قشر پیشپیشانی مغز مرکز پردازش ترس و استرس است و این روش میتواند این بخش از مغز را هدف قرار دهد. در تحقیق دیگری در سال 2018، این روش همراه با پردازشدرمانی شناختی توانست به کاهش علائم افراد مبتلا به استرس پس از سانحه کمک کند.
درمان اختلال وسواس با rTMS
بهبود علائم اختلال وسواس نیز که با نام اختلال وسواس فکری و عملی شناخته میشود، در مرکز آر تی ام اس امکانپذیر است. اگر داروها و رواندرمانی نتوانند به کاهش علائم فرد مبتلا به اختلال وسواس کمک کنند، پزشک ممکن است این روش را توصیه کند. تحقیق معتبری نشان داد که فعالیت بین قشر پیشپیشانی و جسم مخطط (استریاتوم) مغز اغلب افراد مبتلا به اختلال وسواس نسبت به افراد سالم بیشتر است. درمان وسواس با rtms میتواند به کاهش فعالیت این بخش از مغز و بهتبع آن، به کاهش علائم اختلال وسواس کمک کند.
درمان توهمات شنوایی با rTMS
طبق مطالعهای در سال 2019، rtms میتواند قشر بین آهیانه و گیجگاهی را هدف قرار دهد و توهمات شنوایی را کاهش دهد. توهمات شنوایی از علائم اسکیزوفرنی محسوب میشود و فعالیت این بخش از مغز در افراد مبتلا به آن بیشتر از دیگر افراد است. مطب دکتر مریم سلیمانی آمده خدمات رسانی برای درمان وزوز گوش با دستگاه rTMS است.
درمان اختلال پارکینسون با rTMS
تحقیقی در سال 2020 نشان داد که این روش میتواند مشکل یخزدگی در حین راهرفتن را بهبود ببخشد. افراد مبتلا به پارکینسون که دچار این مشکل هستند، احساس میکنند منجمد شدهاند و نمیتوانند هنگام راهرفتن حرکت کنند. طبق تحقیقات انجامشده، tms میتواند به عادیسازی فعالیت بخشهایی از مغز که مرتبط با مشکل یخزدگی در راهرفتن هستند، کمک کند. درمان پارکینسون با rTMS این روزها بسیار رایج است که این خدمت در مطب دکتر مریم سلیمانی ارائه میشود.
درمان اسکیزوفرنی با rTMS
پیشتر گفتیم که توهمات شنیداری یکی از مهمترین علائم اسکیزوفرنی محسوب میشود. حدود 75% از افراد مبتلا به این اختلال روانی شدید و مزمن دچار توهمات شنیداری میشوند. ازآنجاییکه این روش میتواند به کاهش توهمات شنیداری کمک کند، میتواند اختلال اسکیزوفرنی را نیز بهبود دهد. درمان اسکیزوفرنی با rTMS از جمله درمانهای نوین در علم پزشکی میباشد.
درمان سکته مغزی با rTMS
تحقیقات مختلفی نشان میدهند که این درمان میتواند به توانبخشی پس از سکته مغزی کمک کند. محققان عقیده دارند که پالسهای مغناطیسی میتوانند به تغییر فعالیت قشر حرکتی مغز (مسئول کنترل حرکات ارادی) و بهتبع آن، به بهبود حرکات این افراد کمک کنند. تحقیق دیگری در سال 2017 نشان داد که این روش با تحریک قشر حرکتی مغز میتواند مشکل بلع ناشی از سکته مغزی را نیز بهبود دهد.
بیشتر بخوانید: سکته مغزی چیست و چگونه اتفاق می افتد؟
درمان اختلال دو قطبی با rTMS
این روش به یکی از استراتژیهای مؤثر برای مدیریت علائم اختلال دوقطبی تبدیل شده است. تحقیقات نشان میدهند که این روش میتواند به حدود نیمی از افراد مبتلا به این اختلال کمک کند.
درمان سردردهای میگرنی با rTMS
تحقیقی در سال 2021 نشان داد که این روش میتواند به کاهش دفعات، شدت و مدتزمان سردردهای میگرنی کمک کند. تحقیقات دیگری نشان میدهند که این روش میتواند به کاهش دفعات سردرد میگرن هالهای یا میگرن بدون هاله نیز کمک کند. برای درمان میگرن بدون استفاده از دارو این روش بسیار رایج است.
درمان فلج صورت با rTMS
بهبود علائم فلج صورت نیز در مرکز rTMS امکانپذیر است. این روش میتواند سرعت بهبود عملکرد عصب صورت را بهصورت قابل توجهی افزایش دهد. درمان فلج صورت با rTMS از جمله خدمات مطب کلینیک مغ و اعصاب دکتر مریم سلیمانی است.
rTMS برای درمان چه بیماری هایی کاربرد دارد؟
این روش برای درمان بیماریهایی مانند فلج صورت، سردردهای میگرنی، صرع، اختلال دوقطبی، اختلال استرس، اضطراب، افسردگی، اختلال وسواس، اسکیزوفرنی، پارکینسون، آلزایمر و اماس کاربرد دارد.
عوارض استفاده از دستگاه آر تی ام اس
بیشتر افراد هیچگونه عوارض جانبی را پس از درمان با آر تی ام اس تجربه نمیکنند؛ ولی، برخی از افراد ممکن است دچار عوارض خفیف و موقتی زیر شوند:
- سردرد: حدود نیمی از افرادی که از این دستگاه استفاده میکنند، در طول یا بعد از جلسه اول دچار سردرد میشوند. ازآنجاییکه این سردرد را میتوانید با داروهای بدون نسخه برطرف کنید، جای هیچگونه نگرانی نیست.
- احساس سوزن سوزنشدن، انقباض عضلات یا درد: این عوارض در مقایسه با سردرد نادرتر هستند. اگر چنین عوارضی را مشاهده میکنید، به پزشک اطلاع دهید تا مکان سیمپیچ دستگاه و قدرت پالسهای مغناطیسی را تغییر دهد
- سبکی سر: برخی از افراد ممکن است سرگیجه و سبکی سر را در طول و بلافاصله بعد از جلسه درمانی احساس کنند؛ ولی، این عوارض بهسرعت پس از جلسه برطرف میشوند.
مزایای درمانی rTMS
مزایای درمان با rtms عبارتاند از:
- این روش نیازی به بیهوشی ندارد و غیرتهاجمی است؛
- بیمار پس از جلسه درمانی میتواند فعالیتهای روزمره خود را بدون هیچ مشکلی انجام دهد؛
- تحقیقات نشان میدهند که این روش میتواند به بیماران مقاوم به درمانهای دارویی کمک کند؛
- اگر بیماران از روش الکتروشوکدرمانی استفاده کردهاند و نتایج خوبی را مشاهده کردهاند، این روش میتواند جایگزین مناسبی برای درمان ذکرشده باشد؛
- بیماران هیچ اختلال قابل توجهی را در حافظه خود پس از درمان تجربه نخواهند کرد؛
- سازمان غذا و داروهای آمریکا این روش را در سال 2008 میلادی برای درمان افسردگی تأیید کرده است.
معایب استفاده از rTMS
عوارض و معایب استفاده از این روش درمانی در مرکز آر تی ام اس خوشبختانه بسیار نادر و کم هستند و میتوان گفت که دریافتکنندگان این روش درمانی، با مشکل خاصی مواجه نشدند. فقط ممکن است کمی سردرد سبک را تجربه کنند، با این حال شاید هرچند کم، اما برخی از مراجعهکنندگان برخی از عوارض زیر را تجربه کنند که عبارتاند از:
- در مواقعی هم ممکن است با قرمزی پوست سر مواجه شوید که دلیل آن هم قرارگرفتن سیمپیچ روی آن است و نمیتوان آن را عارضه یا عیب نامید؛
- عوارض جانبی بسیار خفیفی مانند احساس سوزنسوزنشدن، انقباض عضلات یا درد نیز ممکن است برای برخی از افراد پیش آید که معمولا پس از جلسه اول مشاهده نمیشوند؛
- شرکت بیمه ممکن است هزینه این درمان را پوشش ندهد یا فرایندهای آن دشوار باشد؛
- در برخی موارد ممکن است پزشک از بیمار بخواهد با توجه به شرایط و وخامت اوضاع بیماریاش، جلسات بیشتری را شرکت کند.
هزینه هر جلسه درمان با rTMS چقدر است؟
هزینه هر جلسه rtms ممکن است در هر کلینیک متفاوت باشد؛ بنابراین، برای اطلاع از هزینه هر جلسه با مرکز آر تی ام اس معتبری مانند کلینیک مریم سلیمانی تماس بگیرید.
آیا بیمه هزینه درمانی rTMS را پوشش می دهد؟
برخی از شرکتهای بیمه ممکن است هزینه درمانی rtms را پوشش دهند؛ بنابراین، بهتر است برای کسب اطلاعات بیشتر با شرکت بیمه خود تماس بگیرید.
تعداد جلسات درمان با آر تی ام اس چقدر است؟
تعداد جلسات درمان لازم برای مشاهده بهترین نتایج در هر مرکز rtms ممکن است متفاوت باشد. برای مثال، پزشکی ممکن است حدود 36 جلسه را به مدت 9 هفته به بیمار توصیه کند. سپس ممکن است تعداد جلسات را با توجه به تأثیرات این روش روی بیماری کاهش یا افزایش دهد؛ بنابراین، تعیین تعداد جلسات rTMS بدون مراجعه به مطب پزشکی معتبر و باتجربه امکانپذیر نیست.
کلینیک دکتر سلیمانی، مرکز تخصصی rTMS در تهران
اگر میخواهید از مزایا و فواید این روش بهرهمند شوید و به دنبال مرکز آر تی ام اس معتبری در تهران هستید، ما کلینیک دکتر مریم سلیمانی را به شما پیشنهاد میکنیم، در این مرکز، راحتی شما مهمترین اولویت پزشک است و پزشک در طول درمان بر وضعیت بیماری شما نظارت خواهد کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره جنبههای مختلف این روش درمانی در این مرکز rtms مانند تعداد جلسات لازم و هزینه با دکتر مریم سلیمانی ملاقات کنید.
آدرس مطب دکتر سلیمانی: تهران، خیابان ولیعصر توانیر روبروی اورژانس بیمارستان دی کوچه دوم ساختمان پزشکان آریا طبقه دوم واحد 5
لوکیشن کلینیک دکتر مریم سلیمانی