درمان سردرد بستگی به تشخیص و علائم شما دارد و پس از معاینه و ارزیابی دقیق توسط متخصص سردرد مشخص می شود. حمله عصبی در ناحیه سر، یکی از شایعترین ناراحتیها محسوب میشود و بیشتر افراد آن را در مواقع مختلف تجربه میکنند. این درد ممکن است در هر قسمتی از سر رخ دهد ولی علل، مدتزمان و شدت آن متغیر است. در حقیقت، حمله عصبی میتواند ضربانی، فشاری ثابت یا متناوب، در یک ناحیه خاص از صورت یا جمجمه، یا در کل سر رخ دهد. همچنین، میتواند به صورت خود به خودی یا هنگام انجام فعالیتهای ورزشی بروز پیدا کند. این درد ممکن است خفیف، متوسط یا حتی شدید باشد و گاهی اوقات همراه با حالت تهوع ایجاد شود. شناخت انواع مختلف سردرد و عوامل مؤثر در هرکدام از آنها میتواند به مدیریت و درمان بهتر این دردها کمک کند.
علت انواع سردرد چیست؟
سردرد یک پدیده پیچیده است که توسط فعالیت عصبهای خاص در رگهای خونی ایجاد میشود. عوامل گوناگونی ممکن است باعث فعالیت این عصبها شوند که انواع سردرد را ایجاد میکنند این عوامل عبارتاند از:
- ژنتیک: انتقال بسیاری از بیماریها از والدین به فرزندان از طریق کروموزومها صورت میگیرد و این مورد نیز ممکن است به واسطه ژنتیک به فرزندان منتقل شود.
- عوامل محیطی: قرار گرفتن در معرض دود، آلودگی هوا، مواد شیمیایی، عطرها، نور زیاد، صروصدا و مواد آلرژیزا میتوانند در برخی افراد باعث ایجاد این ناراحتی شود.
- تغییرات در الگوی زندگی: تغییرات در الگوی خواب، تغذیه ناپایدار، مصرف زیاد داروها یا تنش و اضطراب در زندگی ممکن است عامل ایجاد حمله عصبی یا تشدید آن باشد.
- بیماریها: برخی بیماریها مانند التهاب گوش میانی، التهاب گلو، سینوزیت، تب و تومورها میتوانند به عنوان علل محتمل برای این بیماری مطرح شوند.
جهت درمان انواع سردرهای ناشی از شرایط مختلف حتما از متخصص سردرد خوب کمک بگیرید.
تشخیص سردرد چگونه انجام میشود؟
برای شناسایی علت این ناراحتی، پزشک ابتدا سابقه بیمار را بررسی کرده و معاینه عصبی دقیق انجام میدهد. پزشکان از روشهای تصویربرداری زیر برای تشخیص و ارزیابی نوع بیماری استفاده میکنند، این روشها عبارتاند از:
اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT Scan)
این نوع اسکن از اشعه ایکس و رایانههای پیشرفته برای تولید تصاویر دقیق از داخل بدن استفاده میکند. از CT Scan مغز برای تشخیص خونریزی ناشی از پارگی یا نشت آنوریسم، سکته مغزی، تومورهای مغزی و بیماریها یا ناهنجاریهای جمجمه استفاده میشود.
ام آر آی (MRI)
این تکنولوژی از یک میدان مغناطیسی قدرتمند است که از پالسهای فرکانس رادیویی برای تولید تصاویر دقیق از اندامها، بافتهای نرم، استخوان و سایر ساختارهای داخلی بدن استفاده میکند. از MRI برای بررسی آناتومی مغز، تشخیص تومورها، ناهنجاریهای رشد، مشکلات رگهای خونی و بیماریهای هیپوفیز استفاده میشود.
بررسی مایع نخاعی
این آزمایش شامل برداشت و تجزیه و تحلیل مقدار کمی از مایع مغزی نخاعی است. این بررسی برای تشخیص عفونتها، آنسفالیت، شرایط التهابی سیستم عصبی، خونریزی در اطراف مغز و سرطانهای مغز و نخاع استفاده شود.
انواع سردرد
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم انواع مختلفی از سردرد وجود دارد که هر یک از این دستهها با نشانههای خاص و متفاوتی همراه است. در ادامه به انواع انها اشاره خواهیم کرد.
سردرد خوشهای
دردهای خوشهای در سر، حملات دردناکی هستند که اغلب یک طرف سر و در اطراف چشم رخ میدهند. این دردها گاهی بسیار شدید بوده و به صورت تیز و نافذ در یک طرف سر حس میشود. اغلب درد در اطراف چشم، شقیقه و صورت حس میشود و معمولاً هر حمله، الگوی تکراری دارد.
علاوه بر این، احتمال بروز علائم زیر وجود دارد:
- قرمز و اشکآلود شدن چشم
- افتادگی و تورم پلک
- کوچکتر شدن مردمک یک چشم نسبت به چشم دیگر
- تعریق صورت
- احتقان یا آبریزش بینی
حملات خوشهای معمولاً بین ۱۵ دقیقه تا ۳ ساعت طول میکشند و تجربهٔ آنها برای فرد مبتلا به احساس بیقراری و آشفتگی منتهی میشود.
روشهای نوین درمان سردرد خوشهای در کلینیک دکتر مرسم سلیمانی
سردرد تنشی
سردرد عصبی یا تنشی عمدتاً ناشی از استرس روزانه و گرفتگی عضلانی است. ناراحتی عصبی بهصورت یک درد مداوم ظاهر میشود که هر دو طرف سر را تحت تأثیر قرار میدهد. انقباضات عضلانی در سر و گردن عامل اصلی ایجاد ناراحتی عصبی به شمار میرود؛ اما در برخی افراد رویدادهای استرسزا و روزهای پرتنش عامل اصلی این بیماری است. علائم سردرد تنشی عبارتاند از:
- شروع آهستهای دارد؛
- ناراحتی در هر دو طرف سر احساس میشود؛
- درد ممکن است قسمت پشت سر یا گردن را نیز درگیر کند؛
- درد معمولاً خفیف تا متوسط است.
سردرد صبحگاهی
سردرد صبحگاهی به دلیل عواملی ایجاد میشود که میزان یا کیفیت خواب را تحت تأثیر قرار میدهند. بنابراین، ناراحتی عصبی بعد از خواب به خصوص در افرادی که الگوی منظمی برای خواب ندارند، مشاهده میشود.
سردرد گردنی و پشت سر
سردرد گردنی ممکن است به دلیل گرههای عضلانی، رشد غیرطبیعی استخوان، آسیب عضلانی، تورم بافت و مشکلات مفصلی ایجاد شود. سردرد پشت سر نیز در اکثر موارد با ناراحتی عصبی تنشی همراه است و ممکن است ناشی از فشار کم مایع مغزی نخاعی، وضعیت بدنی ضعیف و کمتوانی یا حتی فتق دیسک گردن باشد.
سردرد میگرنی
میگرن معمولاً بهصورت نبضی از عمق سر احساس میشوند و میتوانند تا چندین روز متوالی ادامه یابند. سردرد میگرنی میتواند بر زندگی نرمال شما تاثیر منفی بگذارد و شما را از انجام فعالیتهای روزانه بازدارد. تعدادی از عوامل محیطی که بهعنوان محرکهای میگرن شناخته میشوند عبارتاند از:
- اختلال در خواب
- کمآبی
- تغییرات هورمونی
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
سردرد هیپنیک
سردرد هیپیک، یک پدیده نادر است که معمولاً پس از دهه پنجاه در زندگی افراد شروع میشود. این نوع حمله عصبی بهصورت ضربانی حس میشود و ممکن است خفیف تا شدید باشد.
سردرد قاعدگی
این نوع سردرد به دنبال تغییرات هورمونی در دوران قاعدگی، به ویژه افزایش سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون، ایجاد میشود. برای مدیریت این حملات عصبی، استفاده از روشهای غیردارویی مانند تغییر در رژیم غذایی، ورزش منظم و مدیریت استرس پیشنهاد میشود. در صورت لزوم، پزشک ممکن است داروهای مسکن را نیز کند. این روشها میتواند به درمان سردرد قائدگی کمک کند.
سردرد هورمونی
فعالیتهایی مانند قاعدگی، مصرف قرصهای ضد بارداری و حتی بارداری میتوانند تغییرات چشمگیر در سطوح هورمونی ایجاد کرده و باعث بروز حملات عصبی میشود. استفاده از تمرینات یوگا، روشهای طب سوزنی و رعایت یک رژیم غذایی سالم میتواند به عنوان راهحلهای جلوگیری از این حملات عصبی مورد استفاده قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: سردرد هورمونی چیست و چونه درمان میشود؟
سردرد پیشانی
سردرد در قسمت جلوی سر و پیشانی معمولاً به دلیل تنش عصبی، خستگی چشم یا مشکلات سینوسی ایجاد میشود. هرچند سردردهای خوشهای نیز ممکن است عامل سردرد پیشانی باشند، اما با توجه به کمتر بودن شیوع آنها، نمیتوان آنها را به عنوان عامل اصلی بروز این ناراحتی در نظر گرفت. خستگی چشم، بینایی اصلاح نشده و آستیگماتیسم نیز از جمله عوامل تشدید کننده این نوع بیماری است.
سردرد آلرژیک
در برخی موارد، آلرژی میتواند باعث افزایش ترشحات در سینوسها شده و موجب التهاب سینوسها شود که درنتیجه این التهاب به عنوان محرک حملات عصبی عمل میکند. حفرههای مختلف سینوسی در گونهها و پیشانی قرار دارند و برخی از آنها ممکن است بر اثر رینیت آلرژیک یا تب یونجه ملتهب شوند که به علائمی همچون آبریزش بینی و احتقان بینی منجر میشود. دکتر مریم سلیمانی با استفاده از روشهای نوین، درمان سردرد آلرژیک را به صورت قطعی پیدا کرده است.
سردرد در بارداری
بارداری یک دوره حساس در زندگی خانمهاست که با تغییرات گسترده در میزان هورمونها همراه میشود. این تغییرات هورمونی ممکن است باعث بروز ناراحتیهای عصبی شود، که گاهی نیازمند مدیریت و راهکارهای خاصی است. عواملی نظیر خستگی، گرسنگی، کمآبی بدن، مصرف الکل و سیگار میتوانند سردرد در بارداری را تشدید کنند.
سردرد و حالت تهوع
سردرد و حالت تهوع اغلب همراه با یکدیگر ظاهر میشوند، از این رو تحمل حملات عصبی بسیار دشوار است و حتی میتواند خوردن غذا و نوشیدنی نیز به چالش بکشد.
سردرد سینوسی
سردرد سینوسی از واکنش آلرژیک در بدن ایجاد میشود. در این نوع حملات عصبی، بیشتر در جلوی سر به ویژه در ناحیه احساس میشود. برای درمان این نوع بیماری از اسپریهای استروئیدی بینی و آنتیهیستامین استفاده میشود. گاهی اوقات این نوع ناراحتیها ناشی از عفونت سینوسی است که در این حالت، پزشک ممکن است برای از بین بردن عفونت، آنتیبیوتیک تجویز کند.
سردرد در کودکان
سردرد در کودکان ممکن است به عنوان یک پدیده رایج ناشی از خستگی، فعالیت زیاد یا کمبود خواب ظاهر شود. اما باید توجه داشت که این موضوع ممکن است ناشی از بیماریهای جدیتری همچون مننژیت باشد که کودک را مورد آزار قرار دهد. با این حال، حملات عصبی که با علائم خاصی همراه شود، به عنوان یک نشانه خطرناک در کودکان در نظر گرفته میشود. علائم سردرد کودکان شامل موارد زیر است:
- تورم و سفتی گردن
- تهوع و استفراغ
- پس از ضربه به سر ایجاد شود
- کودک را شبها از خواب بیدار کند
راههای درمان سردرد چیست؟
سردرد، یکی از مشکلات رایج اجتماعی است که میتواند بر اساس علل مختلفی به وجود آید. در اینجا راههای درمان سردرد را معرفی کردهایم. هنگام بروز این حملهها، میتوانید از اقدامات خانگی ساده و بدون هزینه استفاده کنید:
- استفاده از کمپرس سرد یا گرم روی پیشانی و شقیقه؛
- استفاده از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن برای رفع درد؛
- در محیط آرام و بدون صدا، کمی دراز بکشید؛
- ماساژ دادن به شقیقهها میتواند درد را آرام کند؛
راهکار طب سنتی برای درمان حملات عصبی میگرنی:
- استفاده از دمنوشهای گیاهی مثل دمنوش بابونه و دمنوش گل ساعتی؛
- استفادهی موضعی از گیاهان دارویی مانند جعفری، زنجبیل و دارچین؛
- استفاده از روغنهای گیاهی مانند روغن اکالیپتوس، روغن لاوندر، روغن بابونه و روغن رزماری.
جمعبندی
بروز سردرد، میتواند به دلایل گوناگونی باشد. برای درمان آن، راههای مختلفی وجود دارد. استفاده از کمپرس سرد، داروهای بدون نسخه، محیط آرام و ماساژ برای درمان این حملات عصبی مؤثر است. طب سنتی از دمنوشها، گیاهان دارویی و روغنهای گیاهی برای کاهش حمله عصبی استفاده میکند. بهعلاوه، درمانهای پزشکی با داروهای خاص توصیه میشود. بنابراین میتوانید برای با شماره تماس درج شده در سایت با کلینیک مغز و اعصاب دکتر مریم سلیمانی تماس بگیرین تا بهترین راهکار برای درمان سردرد به شما داده شود.