سردرد یکی از بدترین و خستهکنندهترین دردها محسوب میشود که انواع مختلفی دارد. از رایجترین سردردها میتوان به سردردهای تنشی، سردردهای میگرنی و سردردهای سینوسی اشاره کرد. با توجه به شباهت زیاد علائم سر درد سینوزیت و سردرد میگرنی عدهای از افراد این دو نوع را با هم اشتباه میگیرند. در این مطلب قصد داریم به بررسی دلایل، علائم، عوارض، روشهای پیشگیری و روشهای درمان سردرد سینوسی بپردازیم و نحوه درمان فوری سردرد سینوسی را توسط دکتر سلیماتی توضیح دهیم.
سردرد سینوسی چیست؟
در جلوی پیشانی، بالای چشمها، استخوانهای گونه و استخوانهای غربالی پشت بینی حفرههای هوای پرزمانندی به نام سینوس وجود دارند که به خروج مایع مخاطی از بینی کمک میکنند. در صورت عفونت، التهاب و تورم بافتها و سلولهای سینوسی و عدم تخلیه طبیعی سینوسها، فشار درون آنها افزایش یافته و سردرد سینوسی ایجاد میشود.
در علم پزشکی به عفونت سینوسها، سینوزیت میگویند و افراد مبتلا به سینوزیت تا درمان نشدن عفونت در سینوسهای خود از بروز درد و فشار در ناحیه پیشانی، بین دو ابرو، گونهها و بینی خود رنج میبرند. تا انتها همراه ما باشید تا با بهترین دکتر سردرد و روشهای درمان سردرد سینوسی آشنا شوید.
علت ایجاد سردرد سینوسی چیست؟
علل مختلفی باعث تجمع مخاط در سینوسها، به وجود آمدن عفونت و بروز سردردهای سینوسی میشوند. از مهمترین علل ایجاد این نوع سردرد میتوان به مواردی مانند سرماخوردگی معمولی، آلرژی فصلی، پولیپ بینی، انحراف تیغه بینی، آسم و غیره اشاره کرد. زمانی که فرد به سرماخوردگی مبتلا میشود و در سینوسهای او احتقان ایجاد شود، سردرد میگیرد. افرادی که از آلرژیهای فصلی رنج میبرند نیز بیشتر از سایر افراد دچار سردردهای سینوسی میشوند.
اگر فردی پولیپ بینی داشته باشد و بافت داخلی بینی او در اثر آلرژی یا التهاب متورم شود، فضایی از سینوسهای او اشغال شود و افزایش فشار در این بخش در نهایت منجر به سردرد خواهد شد. انحراف تیغه بینی نیز در افزایش فشار در یک قسمت از سینوسهای بینی شده و باعث بروز سردرد میشود. افراد سیگاری و افرادی که بهصورت مداوم در حال غواصی یا شنا هستند یا علاقه زیادی به حضور در ارتفاعات و سفر با هواپیما دارند، بیشتر از دیگران به سردرد سینوسی مبتلا میشوند.
علائم بروز سینوزیت چیست؟
افرادی که به عفونت سینوسها مبتلا میشوند، ابتدا شاید تصور کنند که به دچار سرماخوردگی شدهاند؛ اما علائم بروز سینوزیت با سرماخوردگی متفاوت است و فرد مبتلا مدت زمان بیشتری را درگیر آنها است. مصرف داروهای مخصوص سرماخوردگی هیچ تاثیری در بهبود سینوزیت ندارند. از مهمترین علائم عفونت سینوسی میتوان موارد زیر را نام برد:
- گرگرفتگی بینی
- آبریزش بینی
- سردرد سینوسی و ضرباندار
- سرفه طولانی مدت
- تب بالا
- بوی بد دهان
- تغییر رنگ مخاط بینی به زرد یا سبز
- از دست دادن حس بویایی
- احساس خستگی
- احساس درد و فشار زیاد در پیشانی، بینی، بین دو ابرو و گونهها
- احساس درد در دندانهای فک بالا
- تشدید درد در صورت خم شدن به جلو و دراز کشیدن
سردرد سینوسی چه زمانی تشدید میشود؟
اولین و مهمترین علائم سردردهای سینوسی بروز دردهای شدید و ضرباندار در نواحی مربوط به سینوسها شامل پیشانی، بینی، بین دو ابرو و گونهها و دردهای مبهم در زیر یا پشت چشم است. یکی از ویژگیهای مهم و شایع سررد سینوسی این است که نسبت به تغییرات دما حساس است.
در واقع زمانی که فرد مبتلا به سینوزیت از یک محیط گرم به یک محیط سرد برود، سردرد او تشدید میشود. تکان دادن سر و خم کردن سر به سمت پایین نیز در تشدید این نوع سردرد تاثیر بسیار زیادی دارند. معمولا افرادی که مبتلا به عفونت سینوسها یا سینوزیت هستند هنگام بیدار شدن از خواب نیز دچار سردرد بسیار شدید میشوند.
عوارض سردرد سینوسی
سردرد سینوسی اگر به موقع درمان نشود، ممکن است عوارضی برای فرد مبتلا داشته باشد. یکی از عوارض مهم این نوع سردرد ایجاد یک مشکل طولانی مدت به نام سینوزیت مزمن است. ابتلا به بیماری مننژیت یکی دیگر از عوارض سردردهای سینوسی محسوب میشود. در این بیماری غشا و مایع اطراف مغز و نخاع تحت تاثیر عفونت سینوسها قرار میگیرند.
از دست رفتن حس چشایی و بویایی، تنگی نفس، گسترش عفونت به پوست یا سلولیت و گسترش عفونت به استخوانها یا استئومیلیت از عوارض دیگر این بیماری هستند. در صورت سرایت عفونت سینوسها به حفره چشمها فرد دچار مشکلات بینایی و حتی از دست دادن آن میشود؛ بنابراین همواره سردردهای سینوسی خود را جدی بگیرید و هر چه زودتر برای درمان آن اقدام کنید.
بیشتر بخوانید: درمان میگرن با آرتی ام اس
آیا میتوان از سردرد سینوسی پیشگیری کرد؟
با انجام یک سری اقدامات میتوان از بروز سردرد سینوسی پیشگیری کرد یا دفعات آن را کاهش داد. اگر با خوردن غذاهای حاوی ادویه، شکلات، پنیر، لبنیات، استفاده از نوشیدنیهای حاوی کافئین، نوشیدن شراب، استشمام بوی الکل یا مصرف دخانیات دچار سر درد سینوزیت میشوید، مصرف این مواد غذایی را کنار بگذارید.
اقدامات دیگری از بروز این نوع سردرد پیشگیری میکنند، عبارتاند از:
- پیروی از رژیم غذایی سالم و مناسب
- ورزش
- کنترل اضطراب و استرس
- دوری از فشارهای عصبی
- داشتن خواب کافی
- تزریق واکسن آنفلونز
- پرهیز از حضور در محیطهای خشک
- قرار نگرفتن در معرض مواد شیمیایی، دود و مواد حساسیتزا
- استفاده از سزیجات و میوههای تازه
- قرار نگرفتن در کنار افراد مبتلا به عفونتهای تنفسی و ویروس
روش های درمان سردرد سینوسی
برای درمان سردرد سینوسی از دو روش شامل دارو درمانی و درمانهای خانگی استفاده میشود. با توجه به شدت علائم سردرد میتوان یکی از این روشها را برای درمان انتخاب کرد. هدف از درمان سر درد سینوزیت کاهش التهاب، تورم و درد سینوسها و کمک به ایجاد شرایطی مناسب برای تخلیه ترشحات موجود در آنها و از بین بردن علائم سینوزیت است. در ادامه به توضیح روشهای دارو درمانی و درمانهای خانگی خواهیم پرداخت.
دارو درمانی
برای اثربخشی بالا و کاهش علائم عفونت در سینوسها از روش دارو درمانی استفاده میشود. داروهای مناسب برای درمان سردرد سینوسی عبارتاند از:
- قرصهای آنتیهیستامین مانند لوراتادین
- دیفنهیدرامین
- ستریزین و بنادریل
- داروهای مسکن مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن
- اسپریهای بینی شامل اسپری تریامسینولون و اسپری فلوتیکازون
- داروهای دکونژستان به شکل قرص و اسپری مانند استیفد، نئوسینفرین و سودافد و داروهای آنتیبیوتیکها
به این نکته توجه داشته باشید که برای افراد زیر 18 سال به جای قرص آسپرین حتما از استامینوفن استفاده کنید. اسپری دکوژستان نیز نباید بیشتر از 3 روز مصرف شود؛ زیرا عوارض ایجاد میکند. تمام داروهایی که نام بردیم جزء داروهای OTC یا بدون نسخه هستند و میتوان آنها را از داروخانهها تهیه کرد.
درمان های خانگی
درمانهای خانگی زمانی در کاهش علائم ناشی از سردردهای سینوسی تاثیرگذار هستند که بهصورت مداوم تکرار شوند. از رایجترین درمانهای خانگی این نوع سردرد میتوان به مواردی مانند نوشیدن روزانه 8 لیوان آبمیوه یا آب برای هیدراته کردن بدن، ماساژ دادن نواحی سینوسی شامل پیشانی، بین دو ابرو و گونهها با استفاده از روغنهای گیاهی و انگشتهای میانی و اشاره، باز کردن راههای هوایی مسدود بینی با استفاده از دستگاه بخور در خانه و مرطوب نگه داشتن هوا، کمپرس آب گرم و دوش آب گرم برای تخلیه ترشحات سینوسها اشاره کرد.
چه زمانی برای سردرد سینوسی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر درمانهای خانگی و درمانهای دارویی تاثیری در بهبود افراد مبتلا به سینوزیت نداشته باشد و سردرد آنها حتی با خوردن مسکن بعد از 15 روز همچنان ادامه پیدا کند، به طوری که زندگی روزمره و کار آنها را دچار اختلال کند، هر چه زودتر باید به پزشک متخصص سردرد مراجعه شود. با طولانی شدن علائمی مانند داشتن تب، تغییر رنگ ترشحات بینی، درد شدید در امتداد بینی، گونهها و پلک پایین، خوب نشدن سرماخوردگی، اختلال در بینایی و متورم شدن صورت نیز بهتر است برای درمان سردرد سینوسی به پزشک مراجعه کنید.
درمان سریع سینوزیت در کلینیک دکتر سلیمانی
همانطور که در بخش قبلی نیز اشاره کردیم، اگر سینوزیت مزمن با استفاده از داروها و روشهای درمان خانگی بهبود پیدا نکرد و سردرد شدید بیش از 15 روز به طول انجامید، بیمار باید به پزشک مراجعه کند. پزشک برای درمان فوری سردرد سینوسی از روش جراحی استفاده میکند.
یکی از خدمات مهم کلینیک دکتر سلیمانی انجام عمل جراحی به روش آندوسکوپی است. در این نوع جراحی برای باز شدن مسیر هوایی پلیپها، انحراف تیغه بینی و خارهای استخوانی برداشته میشود. فعالیت رسمی کلینیک دکتر سلیمانی از سال 1395 آغاز شده است. دکتر مریم سلیمانی یکی از بهترین پزشک متخصص مغز و اعصاب است و با گذراندن دورههای تخصصی در زمینه تشخیص و درمان سردردهای سینوسی به بیماران کمک میکند تا سینوزیت خود را درمان کنند و دیگر سردرد ناشی از عفونت سینوسها را تجربه نکنند.
جمعبندی
در این مقاله راجعبه سردرد سینوسی، علت ایجاد این نوع سردرد و علائم آن، دلایل تشدید سردرد، عوارض ناشی از عفونت سینوسها، روشهای پیشگیری و درمان این بیماری صحبت کردیم و توضیح دادیم که در چه زمانی باید با پزشک مراجعه کنیم. در انتها نیز به افرادی که با این بیماری دستوپنجه نرم میکنند، پیشنهاد دادیم که برای درمان سریع سینوزیت خود به کلینیک دکتر مریم سلیمانی مراجعه کنند.