درمان تشنج در کودکان
تشنج در کودکان می تواند به دلایل زیادی ایجاد شود. از جمله :
- عدم تعادل مواد شیمیایی مغز (انتقال دهنده های عصبی)
- تومور مغزی
- سکته مغزی
- آسیب مغزی در اثر بیماری یا آسیب
- ممکن است تشنج ناشی از ترکیبی از این موارد باشد. در بیشتر موارد ، علت اصلی تشنج تشخیص داده نمی شود و از آن جایی که درمان تشنج در کودکان نیازمند تشخیص عامل زمینه ای است درمان این موارد نیز دشوار تر خواهد بود.
علائم تشنج در کودکان
علائم کودک شما بستگی به نوع تشنج دارد. علائم عمومی یا علائم هشدار دهنده تشنج می تواند شامل موارد زیر باشد:
- خیره شدن نگاه به یک نقطه
- حرکت تکان دهنده بازوها و پاها
- سفت شدن بدن
- از دست دادن هوشیاری
- مشکلات تنفسی یا توقف تنفس
- از دست دادن کنترل روده یا مثانه
- افتادن ناگهانی بدون دلیل مشخص ، به ویژه هنگامی که با از دست دادن هوشیاری همراه باشد
- عدم پاسخ به سر و صدا یا کلمات برای دوره های کوتاه
- دوره های پلک زدن سریع و خیره شدن چشم
- در طول تشنج ، ممکن است لب های کودک شما آبی رنگ شود و تنفس او طبیعی نباشد. پس از تشنج ، کودک شما ممکن است خواب آلود یا گیج شده باشد.
درمان تشنج در کودکان
هدف از درمان کنترل ، توقف یا کاهش تعداد دفعات بروز تشنج است. درمان اغلب با دارو انجام می شود. بسیاری از انواع داروها برای درمان تشنج و صرع استفاده می شود. پزشک متخصص مغز و اعصاب ابتدا باید نوع تشنجی را که فرزند شما دارد تشخیص دهد. داروها بر اساس نوع تشنج ، سن کودک ، عوارض جانبی ، هزینه و سهولت استفاده انتخاب می شوند. داروهای مورد استفاده در خانه معمولاً از طریق دهان به صورت کپسول ، قرص یا شربت مصرف می شود. اگر فرزند شما با تشنج در بیمارستان است ، ممکن است دارو به صورت تزریقی یا داخل وریدی از طریق ورید (IV) داده شود.
جهت درمان تشنج کودکان حتما به متخصص تشنج مراجعه شود.
مهم است که دارو را به موقع و طبق دستور به کودک بدهید. برای کنترل بهتر تشنج ممکن است نیاز به تنظیم دوز باشد. همه داروها می توانند عوارض جانبی داشته باشند. با پزشک خود در مورد عوارض جانبی احتمالی صحبت کنید. اگر فرزند شما عوارض جانبی دارد ، با متخصص مغز و اعصاب صحبت کنید. از دادن دارو به فرزند خود دست نکشید. این می تواند باعث تشنج بیشتر یا بدتر شود.
در حالی که فرزند شما از دارو استفاده می کند ، ممکن است نیاز به آزمایش داشته باشد تا ببیند این دارو چگونه کار می کند.
آزمایشات تکمیلی عبارتند از :
آزمایش خون. فرزند شما ممکن است اغلب به آزمایش خون برای بررسی سطح دارو در بدن خود نیاز داشته باشد. بر اساس این سطح ، متخصص مغز و اعصاب ممکن است دوز دارو را تغییر دهد. همچنین ممکن است فرزند شما آزمایش خون بدهد تا اثرات دارو را روی سایر اندام های خود بررسی کند.
آزمایشات ادرار ممکن است ادرار کودک شما آزمایش شود تا ببیند واکنش بدن او به دارو چگونه است.
الکتروانسفالوگرام (EEG). EEG روشی است که فعالیت الکتریکی مغز را ثبت می کند. این کار با اتصال الکترودها به پوست سر انجام می شود. این آزمایش برای این است که ببینید چگونه دارو به مشکلات الکتریکی در مغز کودک شما کمک می کند.
سایر روش های درمان تشنج در کودکان
اگر دارو به اندازه کافی برای کنترل تشنج برای فرزند شما مفید نباشد یا کودک شما با عوارض جانبی مشکل داشته باشد ، متخصص مغز و اعصاب ممکن است انواع دیگری از درمان را توصیه کند. کودک شما ممکن است با یکی از موارد زیر درمان شود:
رژیم کتوژنیک
رژیم کتوژنیک نوعی رژیم غذایی دارای چربی بسیار بالا و کربوهیدرات بسیار کم برای درمان تشنج در کودکان است. پروتئین کافی برای کمک به رشد وجود دارد. رژیم غذایی باعث می شود بدن کتون بسازد. اینها مواد شیمیایی هستند که از تجزیه چربی بدن ساخته می شوند. مغز و قلب به طور طبیعی با کتونها به عنوان منبع انرژی کار می کنند. این رژیم غذایی خاص در برخی کودکان بسیار مفید است و در برخی دیگر نه
تحریک عصب واگ
در طی این روش درمان تشنج در کودکان ، پالس های کوچک انرژی را از یکی از اعصاب واگ به مغز می فرستد. این یک جفت عصب بزرگ در گردن است. اگر فرزند شما 12 سال یا بیشتر است و تشنج جزئی دارد که با دارو به خوبی کنترل نمی شود ، این روش ممکن است یک گزینه باشد. در این روش با قرار دادن یک باتری کوچک در دیواره قفسه سینه با عمل جراحی انجام می شود. سپس سیمهای کوچکی به باتری متصل می شوند و در زیر پوست و در اطراف یکی از اعصاب واگ قرار می گیرند. سپس باتری برنامه ریزی شده است که هر چند دقیقه یکبار تکانه های انرژی را به مغز ارسال کند. وقتی فرزند شما احساس تشنج می کند ، ممکن است با نگه داشتن آهنربای کوچک روی باتری ، ضربه ها را فعال کند. در بسیاری از موارد ، این به جلوگیری از تشنج کمک می کند. این روش می تواند عوارضی مانند صدای خشن ، درد در گلو یا تغییر صدا داشته باشد.
جراحی
ممکن است جراحی برای درمان تشنج در کودکان برای برداشتن قسمتی از مغز که در آن تشنج رخ می دهد انجام شود. یا جراحی به جلوگیری از انتشار جریانات الکتریکی بد در مغز کمک می کند. در صورتی که کنترل تشنج کودک شما سخت باشد و همیشه در قسمتی از مغز شروع شود که بر گفتار ، حافظه و بینایی تأثیر نمی گذارد ، ممکن است جراحی نیاز باشد. جراحی تشنج های صرعی بسیار پیچیده است. این کار توسط یک تیم تخصصی جراحی انجام می شود.
برای درمان بیماری صرع چه در کوکان و چه در بزرگسالان روی دکتر صرع کلیک کنید.
تشنج در کودکان
مغز از میلیاردها سلول عصبی به نام نورون تشکیل شده است که از طریق تکانه های الکتریکی کوچک با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. تشنج زمانی رخ می دهد که تعداد زیادی از سلولها بار الکتریکی را همزمان ارسال می کنند. این موج غیرطبیعی و شدید الکتریکی مغز را فرا می گیرد و منجر به تشنج می شود که می تواند باعث اسپاسم ماهیچه ها ، از دست دادن هوشیاری ، رفتار عجیب یا علائم دیگر شود.
هر کسی می تواند تحت شرایط خاصی دچار تشنج شود. به عنوان مثال ، تب ، کمبود اکسیژن ، ضربه به سر یا بیماری می تواند باعث تشنج شود. هنگامی که افراد دچار صرع می شوند که بیش از یک بار بدون چنین علت خاصی رخ می دهد ، صرع تشخیص داده می شود. در بیشتر موارد علت تشنج ناشناخته است ، این نوع تشنج “ایدیوپاتیک” یا “کریپتوژنیک” نامیده می شود ، به این معنی که ما نمی دانیم علت آنها چیست.
تشنج در کودکان و نوزادان می تواند برای والدین وحشتناک باشد ، و برای ایمن ماندن باید از اورژانس کمک بگیرید. با این حال ، تشنج اغلب مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد نمی کند. در کودکان نوپا ، گرچه نادر است ، اما گاهی اوقات تب می تواند باعث تشنج شود.
حتی اگر فرزند شما قبلاً دچار تشنج شده است و متخصص اطفال به شما گفته است که چه کار کنید ، باز هم باید در صورت بروز تشنج با پزشک متخصص اطفال خود تماس بگیرید.
تشنج در کودکان و بزرگسالان با توجه به ظاهر آنها و ظاهر الگوی EEG (الکتروانسفالوگرام) طبقه بندی می شوند. تحقیقات در زمینه ژنتیک تشنج به متخصصان کمک می کند تا شیوه های خاصی از انواع مختلف تشنج در کودکان را کشف کنند. در نهایت ، این ممکن است منجر به درمان های مناسب برای هر نوع تشنجی شود که باعث صرع می شود.
برای گرفتن نوار مغزی EEG می توانید به مرکز نوار مغز مراجعه کنید.
تشخیص تشنج در کودکان
تشخیص تشنج می تواند مشکل باشد. تشنج ها آنقدر سریع به پایان می رسند که احتمالاً پزشک شما هرگز فرزند شما را در حال دیدن این بیماری نمی بیند. اولین کاری که پزشک باید انجام دهد این است که سایر بیماری ها مانند تشنج های غیر صرعی را رد کند، اگرچه ممکن است علائمی مشابه را ایجاد کنند ، اما اغلب ناشی از عوامل دیگری مانند افت قند یا فشار خون ، تغییر در ریتم قلب یا استرس احساسی است.
توضیحات شما در مورد تشنج برای کمک به پزشک در تشخیص مهم است. همچنین باید تمام خانواده را به مطب پزشک ببرید. خواهر و برادرهای کودکان مبتلا به صرع ، حتی بچه های خیلی کوچک ، ممکن است متوجه مواردی در مورد تشنج شوند که والدین متوجه آن نمی شوند.
تشنج های جزئی یا ساده ، می توانند با شرایط مختلف مانند میگرن ، بیماری های روانی یا حتی مسمومیت با مواد مخدر یا الکل اشتباه گرفته شوند. آزمایشات پزشکی بخش مهمی در تشخیص تشنج در کودکان است. پزشک کودک شما مطمئناً یک معاینه فیزیکی و آزمایش خون انجام می دهد. ام آر آی و الکتروانسفالوگرام از جمله مهم ترین روش های تشخیص تشنج در کودکان هستند.
خطرات تشنج در کودکان
اگرچه ممکن است دردناک به نظر برسند ، اما تشنج در واقع باعث درد نمی شود. اما ممکن است برای کودکان و اطرافیان آنها ترسناک باشد. تشنج های جزئی ، که در آنها ممکن است کودک احساس وحشت ناگهانی و قریب به اتفاق داشته باشد ، به ویژه ترسناک است. به عنوان مثال ، یکی از مشکلات تشنج های جزئی پیچیده این است که افراد کنترل اعمال خود را ندارند. آنها ممکن است کارهای نامناسب یا عجیب و غریبی انجام دهند که باعث ناراحتی اطرافیانشان شود. همچنین ممکن است کودکان در صورت تشنج در صورت افتادن روی زمین یا ضربه زدن به چیزهای دیگر اطراف خود به خود آسیب برسانند.
کارشناسان به طور کامل اثرات طولانی مدت تشنج بر مغز را درک نمی کنند. در گذشته ، اکثر دانشمندان تصور می کردند که تشنج هیچ آسیبی به مغز نمی رساند ، و آسیب مغزی در یک فرد را به بیماری زمینه ای نسبت می دهند. اما اکنون برخی تردیدها وجود دارد.
همچنین بخوانید: روشهای درمان تشنج
خطرات تشنج در کودکان
اگرچه اکثر تشنج ها خطرناک نیستند و نیازی به مراقبت فوری پزشکی ندارند ، اما یک نوع آن چنین است. وضعیت صرع یک وضعیت تهدید کننده زندگی است که در آن فرد دچار تشنج طولانی مدت یا یکی بعد از دیگری بدون به هوش آمدن بین خود می شود. حدود یک سوم افرادی که به این بیماری مبتلا شده اند قبلاً تشنج نداشته اند. خطرات بیماری صرع در طولانی مدت شدن تشنج افزایش می یابد ، به همین دلیل است که اگر تشنج بیش از پنج دقیقه طول بکشد ، همیشه باید از اورژانس پزشکی کمک بگیرید.
همچنین ممکن است در مورد بیماری به نام مرگ ناگهانی شنیده باشید ، که در آن فرد بدون دلیل مشخص می میرد. این ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد ، اما به احتمال زیاد در افراد مبتلا به صرع اتفاق می افتد. علل آن مشخص نیست ، اما والدین کودکان مبتلا به صرع باید بدانند که این یک اتفاق بسیار نادر است. کنترل تشنج ها ، به ویژه آنهایی که در خواب رخ می دهند ، موثرترین برنامه برای کمک به جلوگیری از وقوع این فاجعه است.